bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
 
 

       Duceti cursorul deasupra meniului pentru un rezumat al fiecarei pagini.

   
 
::.. Castelul Hearst
::.. Manhattan
::.. Angkor Wat
::.. Pamukkale
::.. Saint-Michel
 
 
 
::.. Sanssouci
::.. Sidney
::.. Bariera de Corali
::.. Piramidele
::.. Cascada Victoria
 
 
Tunelul Cascadei Victoria
        Descrierea facuta de exploratorul britanic David Livingstone era plina de lirism: "Acesta este privelistea cea mai incantatoare pe care am vazut-o din toala Africa", isi nota el in jurnal, in noiembrie 1855, pe cand privea de pe o insula a fluviului cum apele acestuia se prabuseau dintr-o data, intr-un defileu ingust. Jos de tot se vedeau doua curcubee nascute din reflextia luminii soarelui in picaturile de apa ale unui nor alb si dens si "o coloana de vapori de aproape 70 de metri se ridicau din cascada, luand, in partea superioara, culoarea unui fum negricios".
        Traversand Africa de la Oceanul Atlantic la cel Indian, englezul a fost primul care a ajuns pana la mareata cascada a fluviului Zambezi, cea mai mare de pe continent. Sunetul produs de apele in cadere era atat de cutremurator, incat indigenii, speriati ca ar fi vorba de niste spirite puternice, nu indrazneau sa se apropie. Mosi oa Tunya ("Fumul Tunator") era numele pe care il foloseau ei pentru a numi aceasta minune a naturii. Din departare, Livingstone vazuse cinci trambe ca de fum, "ca si cand intinderile savanei ar fi luat foc".
        David Livingstone a numit caderile de apa, in cinstea regionei sale Victoria Falls (Cascada Victoria). Mai tarziu, orasul aflat la cativa kilometri distanta de cascada avea sa poarte numele exploratorului. Astazi insa, harta Zmbiei indica, in loc de Livingstone, numele african al localitati, Maramba. Cu cei 2060 de kilometri ai sai Zambezi este cel mai lung fluviu din sudul Africii. La frontiera dintre Zambia si Zimbabwe (fostele Rhodesia de nord, respectiv de sud), in locul descris de Livingstone, apele de prevalesc, pe o latime de 1,7 km, de la o inaltime de 110 metri, intr-o prapastie de de bazalt, un defileu ingust, legat in aval de noua canioane. Acestea s-au format din fostele bazine in care se aflau apele. Cascada Victoria este formata de fapt din mai multe cascade - Cataracta de Est, Cascada Curcubeului, Cascada-potcoava, Cataracta Diavolului, cea din capatul vestic al faliei.
        Cascada nu s-a schimbat de pe vremea lui Livingstone, in peisaj au aparut insa cateva cateva hoteluri luxoase, cum ar fi Mosi oa Tunya Intercontinental, construit in apropierem si o sosea de duce aproape de buza cascadei. Din 1904, un pod traverseaza Zambezi intr-un loc mai ingust, legand Zambia, de Zimbabwe. Un drum pitoresc, prin jungla, duce catre locul numit Knife Edge ("MUchia de Cutit"), o carare ingusta si alunecoasa intre primul si al doilea canion al cascadei.
        Desi "coloanele de fum", asa cum le-a descris Livingstone, rareori se mai pot observa astazi, un nor enorm de ceata inca pluteste pe deasupra cascadei, atingand dimensiunile maxime catre sfarsitul sezolului ploios, in aprilie, cand aproximativ 320 milioane de litri de apa cad in fiecare minut. Debitul scade apoi, atingand "" abia 18 milioane de litri pe minut catre sfarsitul sezonului secetos.
        O extraordinara vegetatie luxurianta, asa cum o descria si Livingstone, continua sa creasca in zona cascadei, norii de ceata condensandu-se, pe o raza de aproape 30 kilometri, in ploi benefice. De o parte si ce cealalta a granitei, zona e protejata in Parcul National Mosi oa Tunya (in Zambia), respectiv in Parcul National Victoria Falls (in Zimbabwe).
 
  Sper ca informatia de pe acest site sa va imbogateasca cunostiintele de cultura generala, iar maniera de prezentare sa fie pe placul dumneavoastra. Designed & Programmed by Malutan Mirela. Pentru vizualizare optima recomand Internet Explorer 6.0 la rezolutia de 1024 x 768 x 32.