BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Home
         Conform dictionarelor speologia este stiinta ce se ocupa cu studiul pesterilor, iar o pestera este o cavitate naturala. Īn realitate nu e atāt de simplu. O pestera īnseamna geologie, īnseamna reactii chimice, hidrologie, īnseamna viata si tot ce decurge din ea, inseamna istorie. La toate acestea se mai adauga curiozitatea si dorinta omului de a cunoaste si de a stapāni natura.
         Reteta e acum completa si puteam spune despre speologie ca e o stiinta multidisciplinara ce incearca sa caracterizeze stintific o pestera din toate punctele de vedere. Pentru a practica speologia mai e īnsa nevoie de tehnici speciale pentru a parcurge pesterile, iar pentru a arata frumusetiile subterane e nevoie si de ceva simt artistic. Obtinem astfel o lista mult mai extinsa a domeniilor speologiei.
         Sa fi un bun speolog nu īnseamna sa cunosti bine toate domeniile speologiei. Sunt atāt de complexe īncāt e imposibil. Poti fi apreciat īnsa daca stapānesti bine unul sau mai multe domenii, daca īti place sa explorezi si sa descoperi noi pesteri sau daca poti reda, cartografic sau prin imagine, dimensiunile si culorile lumii subterane.
         Speologia nu e doar a cercetatorilor stiintifici. Īnca de la īnceput a fost a exploratorilor, fie ca erau savanti, fie simpli curiosi. Sa fi membru al unui club de speologie īnsemna īnainte de toate sa iubesti si sa respecti pestera, adica natura.

SPEOLOGIA-SCURT ISTORIC

         Inceputuri
         Desi istoria evolutiei umane īncepe īn sau īn jurul pesterilor, exlorarea pesterilor din puncet de vedere stiintific apare in istoria timpului destul de tarziu (abia dupa anii 1800). Practicata initial doar de nobili, in scopul cercetarii stiintifice, ea a inceput treptat sa se dezvolte si ca latura sportiva, mai ales datorita ghizilor de pestera (de multe ori chiar sclavi in America acelor vremuri).
         Edouard Alfred Martel (1859-1938)
         Este considerat parintele speologiei.
         El este primul care exploreaza pesteri avind un scop stiintific. Speologia neexistind ca si denumire la acea vreme, el se considera un geograf. Cele mai importante realizari ale sale sint organizarea primei pesteri deschise publicului Gouffre de Padirac, explorarea pesterilor Bīme de Bramabiau, Gouffre de Padirac, Marble Arch Cave, Gaping Ghyll, Cuevas del Drach.

         Norbert Casteret (1897-1987)
         Este considerat parintele speologiei moderne. A desfasurat o intensa activitate de explorare a pesterilor din Pirinei.
         Este autorul a mai mult de 40 de carti, in mare parte autobiografice, prin care a reusit popularizarea speologiei.

         Emil Racovita (1868-1947)
         Emil Racovita s-a nascut in Iasi pe 15 Noiembrie 1868.
         A participat ca biolog in Expediatia Arctica Belgiana (1897-1899) la bordul vasului "Belgica", impreuna cu Amundsen.
         La 1 Noiembrie 1900 e numit director adjunct la laboatorul oceanografic "Argo".
         Descoperind noi specii de crustacee in pestera Cueva del Drach de pe insula Mallorca in anul 1904, isi incepe studiile biologiei din mediul subteran.
         In 1907 este publicata lucrarea "Essai sur les problemes biospeologiques" actul de nastere a biospeologiei.
         Incepe programul international de cercetare "Biospeologica".
         In 1920 infiinteaza pe linga Universitatea din Cluj primul Institut de Speologie din lume al carui director va fi pina la moarte (1947).
         In urma Dictatului de la Viena din august 1940, Institului de Speologie s-a refugiat de la Cluj la Timisoara unde activitatea a fost minima pe toata perioada razboiului.
         A fost membru si presedinte (intre 1927 si 1929) al Academiei Romāne.

         Speologia Moderna
         Speologia ca si sport a aparut in Arhipelagul Britanic la sfirsitul secolului XIX dar a inceput sa fie cunoscuta abia intre cele doua razboaie mondiale.
         Intre anii 1920 si 1930 s-au infiintat primele cluburi de speologie (in Yorkshire, Dales, Somerset).
         Ca urmare a cresterii numarului de practicanti dar si a accidentelor din mediul subteran, in anul 1935 s-a format in Yorkshire prima organizatie de salvaspeo, "Cave Rescue Organisation", urmata apoi imediat de Mendip Rescue Organization in Somerset in 1936.
         Astfel, in timp, speologia devine interesanta pentru publicul larg, nu numai pentru cercetatori.
         In 1935 se infiinteaza British Speleological Association.
         In 1968 se infiinteaza National Caving Association-NCA, federatia          cluburilor de speologie din Marea Britanie.
         In 1941 se infiinteaza National Speleological Society-NSS avind 12,000 de membrii. Ea devine cea mai importanta organizatie a speologilor.
         In 1965 s-a infiintat "Uniunea Internationala de Speologie"-UIS.
         Tot in 1965 ia nastere in SUA National Caves Association, asociatia pesterilor deschise publicului din America.

         Speologia moderna in Romania
         In 1972 speologii romani se reunesc pentru prima data intr-un forum, numit "Speosport" organizat de Comisia Centrala de Speologie din cadrul Federatiei de Alpinism.
         In 1990 cluburile speologice din tara au creat cateva confederatii (precum Societatea Banateana de Speologie). In 1994 a fost creata Federatia Romana de Speologie.
         La ora actuala exista foarte multe asociatii ale speologilor, care, pe langa practicarea speologiei, realizeaza proiecte ce au ca scop protectia pesterilor si a mediului carstic, senzibilizarea oamenilor asupra protejarii lor.