Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta Maria, Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania.

Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei masurand 89 de metri lungime, 38 de metri latime, 21 metri inaltime in interior si 40 metri inaltime in exterior. In aceasta biserica incapeau circa 5000 de persoane, cam cat era populatia orasului in epoca. Grav avariata dupa incendiul din 1689 Biserica Neagra este refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din Gdansk, pentru ca mesteri locali nu mai stiau sa inchida bolti de dimensiuni atat mari. Noile bolti sunt executate in stil baroc nu in stil gotic.
Biserica Neagra este celebra nu doar prin dimensiunile sale ci si prin alte lucruri: astfel, in cloponita, se afla cel mai mare clopot din spatiul romanesc, un clopot din bronz care cantareste 6 tone. Biserica Neagra este cunoscuta si pentru marea sa orga (cea mai mare din Sud Estul Europei) avand peste 4000 de tuburi. Corul sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti constituie unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre constituie cea mai bogata

CATEDRALA SFANTUL NICOLAE
Datand ca monument din 1292 biserica a fost construita in piatra in 1495 ca sprijinul conducatorilor proviniciilor romane. Dimensiunile sale impresionante domina partea veche a Brasovului – Scheii Brasovului. Biserica Sfantul Nicolae a fost ridicata in piatra incepand cu anul 1495 de catre localnici cu ajutorul domnitorului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab. Anterior pe locul acestei existase un mai vechi lacas de cult din lemn atestat de documente mai vechi inca din anul 1292.
Satul romanesc de aici pare sa fi fost un centru ortodox puternic din moment ce in anul 1399 papa Bonifaciu al IX-lea cerea intr-o bula convertirea credinciosilor din Corona. Biserica ortodoxa si scoala romaneasca, construita in proximitatea sa, au fost un important centru spiritual si cultural pentru romanii din toata Tara Barsei, actiunea lor se extinde asupra romanilor din intreg

BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI
In secolul al XIX-lea romanii ortodocsi din Cetate nu aveau o biserica si o parohie proprie. Protopul Bartholomeu Baiulescu a obtinut dreptul de a ridica intr-o curte din zona Sirului Graului (Piata Sfatului) o biserica parohiala. Initial a functionat o capela mica. Romanii din cetatea Brasov erau lipsiti de biserica datorita faptului ca singura biserica ortodoxa din centru, cea de la Targul Cailor apartinea grecilor din cetate, care o obtinusera in urma unui proces in Viena la care interpretandu-se abuziv testamentul lui Constantin Brancoveanu li s-a acordat intreaga avere detinuta de acesta in sudul Transilvaniei. Un prim pas in solutionarea problemei lacasului de cult pentru romanii din cetatea a fost ridicarea capelei din Groaveri in anul 1876 de catre acelasi protopop Bartolomeu Baiulescu prin subscriptie publica la care au contribuit credinciosii romani greco-ortodocsi din Cetate.

Ca si alte lacasuri de cult ortodoxe din centru Biserica se afla ascunsa intr-o curte nu are fatada la strada. Planul bisericii aminteste mai curand de biserica de tip sala specifica stilului baroc decat de planul triconc ori treflat al bisericilor ortodoxe. In acelasi an mitropolitul ortodocsilor romani din Ungaria si Transilvania arhiepiscopul de Sibiu Miron Romanul si-a dat acordul ca noua biserica sa fie utilizata de credinciosi pentru serviciul divin in locul celei din Groaveri care era prea indepartata.
BISERICA SFANTA TREIME (PE STRADA BARITIU - LA GRECI)
A fost construita in secolul al XVIII-lea prin contributia ortodocsilor greci, romani si a familiei princiare Brancoveanu. Din cauza sistemului religiilor recepte, ortodocsii nu beneficiau de dreptul de a construi edificii de cult in cetatea Brasovului, de aceea aceasta biserica a fost construita intr-o curte de pe strada Targul Cailor. O inscriptie de pe cladirea din fata bisericii mentioneaza ca an al fondarii 1768. In spatele Bisericii se afla un mic cimitir in care sunt ingropati membrii ai familiei princiare Brancoveanu, mitropolitul Ungrovlahiei Dosoftei si membri ai comunitatii grecesti din Brasov.
BISERICA CATOLICA (MURESENILOR)
Biserica Romano-Catolica poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael. Edificiul de cult a fost ridicat in stil baroc de catre arhitectul Iosif Carol Lamasch intre anii 1776-1782. Anterior, pe acelasi loc se afla o capela manastirii dominicane construita in stil gotic, aceasta era orientata pe directia est-vest, invers decat biserica baroca. Biserica are un plan rectangular de tip sala terminata cu un cor octogonal care are ferestrele gotice. Biserica romano-catolica constituie cel mai important monument in stil baroc din Cetatea Brasovului.
SINAGOGA DE PE STRADA PORTII
Reprezinta templul comunitatii evreilor din Brasov, incepand cu anul 1901 cand a fost inaugurat. Sinagoga are planul unei bazilici cu trei nave, este realizata in stilul asa numit spaniol cu elemente decorative gotice (rozasa, ancadramentele ferestrelor si portilor) si romanice.